Londonas Totenhamas rajona iedzīvotāju protesta gājiens

16.08.2011 Update: Iesaku izlasīt šo rakstu par Londonas grautiņu tēmu: Edgars Zīverts: Nemieriem Anglijā saknes ir politiskas

Nedēļu pēc Anglijā notikušajiem grautiņiem vairāki simti cilvēku piedalījās gājienā pa Totenhamas rajona ielām, prasot tiesiskumu jautājumā par Marka Dagana nāvi. Marks Dagans ir jaunais, melnādainais vīrietis, kuru nogalināja policija, izprovocējot vardarbības uzliesmojumus pilsētu ielās visā valstī, kuri ir beigušies ar vairāk nekā 1600 aizturētajiem. Gājiena dalībnieki protestē pret sociālo un ekonomisko situāciju, kā arī pret viņus pārstāvošo politisko sistēmu, jo viņiem šķiet, ka viņi tajā nav iekļauti.

 “Dodiet mūsu bērniem nākotni” un “Vainojiet torijus, nevis mūsu bērnus” – tie ir daži no saukļiem, kas tika nesti gājiena priekšgalā. Pēc gājiena tika noturēta sapulce, kurā pilsoņi varēja brīvi piedalīties un izteikt savus viedokļus.

 Tulkots no: http://www.elpais.com/articulo/internacional/Tottenham/planta/cara/tories/elpepuint/20110813elpepuint_6/Tes

Šeit savukārt, atrodama Londonas sociālo un ekonomisko apstākļu analīze saistībā ar notikušo vardarbību: London calling: a haunting glimpse into our future?

15-M jeb indignados kustības ietvaros tiek nosodīta notikusī vardarbība Anglijā, jo nevardarbība ir viens no spēcīgākajiem kustības stūrakmeņiem. Tomēr no otras puses, tiek atzīts, ka pāstāv saistība starp notikušo vardarbību un Londonas “taupības politiku”un vairāku jauniešu sociālo centru slēgšanu, kā arī gadu desmitiem ilgušo policijas rupjo izturēšanos pret rajona melnādainajiem iedzīvotājiem.

Leave a comment